
Związki zanieczyszczenia powietrza z nadciśnieniem
1 czerwca 2016, 10:31Z rozwojem nadciśnienia wiąże się zarówno krótko-, jak i długoterminowa ekspozycja na niektóre zanieczyszczenia powietrza związane ze spalaniem węgla czy spalinami.

Wilki wróciły po ponad 100 latach
1 sierpnia 2016, 15:10Wśród mieszkańców powiatu wałbrzyskiego od pewnego czasu krążyły pogłoski o wilkach żyjących w pobliskich lasach. Teraz plotki znalazły potwierdzenie - po raz pierwszy od XIX wieku pod Mieroszowem pojawiły się wilki. Zwierzęta, basior, wadera i czworo młodych, zostały nagrane na monitoringu

Afryka nie robi się coraz bardziej sucha
24 października 2016, 08:57Nowe badania wskazują, że - wbrew przyjętemu przez naukę poglądowi - Afryka nie staje się coraz bardziej sucha. Ich autorzy twierdzą, że w ciągu ostatnich 1,3 miliona lat susze na Czarnym Lądzie zmniejszyły swój zasięg, a kontynent jest poddawany cyklom bardziej suchych i bardziej wilgotnych warunków

Warzywa strączkowe bardziej sycące od mięsa
12 grudnia 2016, 12:57Fasola i groch są bardziej sycące niż mięso.

Być może odbędzie się szósta misja serwisowa do Teleskopu Hubble'a
14 lutego 2017, 12:18Niewykluczone, że administracja prezydenta Trumpa myśli o szóstej misji serwisowej na Teleskop Hubble'a. Dotychczas wydawało się, że taka misja nigdy nie będzie miała miejsca.

W późnym glacjale osteoporoza i inne choroby szkieletowe były częste u mamutów
21 kwietnia 2017, 10:48Siergiej Leszczyński, paleontolog z Narodowego Badawczego Tomskiego Uniwersytetu Państwowego (TSU), badał szczątki jakuckich mamutów ze stanowiska Berelekh. Okazało się, że cierpiały one na choroby układu szkieletowego, które często widuje się u współczesnych ludzi.

Oliwa extra virgin chroni mózg przed alzheimerem
23 czerwca 2017, 11:26Dieta śródziemnomorska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z mniejszą częstością występowania demencji. Podczas ostatnich badań naukowcy ze Szkoły Medycznej Lewisa Katza Temple University zidentyfikowali jej składnik, który chroni przed spadkiem funkcji poznawczych - oliwę extra virgin.

Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.

Rzymianie wytwarzali szkło kameowe inaczej, niż uważali specjaliści
27 października 2017, 06:00Prof. Richard Whiteley z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego (ANU) uważa, że archeolodzy i historycy sztuki mylą się co do tego, jak Rzymianie produkowali swoje szkło kameowe.

Nanocząstki z barwnikiem pomogą chirurgom usunąć komórki guza
22 grudnia 2017, 06:12Nanocząstki z naftalocyjaniną krzemu (ang. silicon naphthalocyanine, SiNc) ułatwią chirurgom wycięcie zmian nowotworowych. Pomogą też w zabiciu komórek, których nie da się usunąć. SiNc można by podawać dożylnie lub dootrzewnowo.